PŠENIČNÝ LAVAŠ NA SLADKO, AJ NA SLANO
Viete si predstaviť, že si urobíte chlieb na sladký spôsob? Dokonca s čokoládou, či arašidovým maslom? Ak ste pokrútili hlavou a v duchu si povedali, že mi už musí úplne šibať, zrejme ste ešte neochutnali pšeničný Lavaš. Dnes vám ukážem recept so pšeničným Lavašom nielen na sladko, ale aj na slano. Pre tých, ktorí sladkému príliš neholdujú. Čo však je ten spomínaný Lavaš? V prvom rade to je domáci výrobok, ktorý je trvanlivý, nekysnutý, diétny, ba dokonca aj vegánsky. Ku tomu všetkému neobsahuje žiadne chemické prísady, má úplne jednoduché zloženie. Lavaš je arménsky, zdravý, chutný a ľahký chlebík.
SLADKÉ ČOKOLÁDOVÉ/ ARAŠIDOVÉ ROLKY
V našej domácnosti, a vlastne celkovo aj v rodine, som absolútnym milovníkom sladkostí práve ja. Nedokážem si bez sladkého predstaviť svoj deň, i keď si to nerada priznávam. Premýšľala som, či sa dá urobiť sladkosť aj z na pohľad „obyčajného“ špaldového chlebíku. Samozrejme, dá. A ešte aká chutná!
Budeme potrebovať
Horkú čokoládu
Arašidové maslo
Mletá škorica
Strúhaný kokos
Postup
- Pšeničný Lavaš si narežeme na trojuholníky do ktorých si naukladáme ingrediencie.
- Používala som kombináciu horká čokoláda + mletá škorica a arašidové maslo + strúhaný kokos.
- Vzniknuté naplnené trojuholníky zabalíme do trubičiek, potrieme surovým vajíčkom alebo rastlinným mliekom a vložíme do rúry na 5-6 minút pri 180°C.
Medzitým, kým sa nám sladké trubičky pečú, si pripravíme vo vodnom kúpeli horúcu čokoládu s medom a rastlinným mliekom. Sladké trubičky sú hotové, necháme ich vychladnúť. Menšiu misku naplníme čokoládovou zmesou, ktorú sme si pripravili. Postupne do zmesi naukladáme sladké trubičky a môžeme papať. 🙂
SLANÝ WRAP S MIEŠANÝMI VAJÍČKAMI
Ak príliš neholdujete sladkému, napríklad ako môj priateľ, môžete si zo pšeničného Lavašu pripraviť slaný wrap s miešanými vajíčkami. Recept síce nie je vegánsky, no muži vegetariáni, ale aj mäso papači, si na ňom určite pochutnajú.
Budeme potrebovať
Akýkoľvek druh zeleniny na prípravu zeleninového šalátu
Sweet – chilli omáčku
3 vajíčka z voľného chovu
Soľ, mleté čierne korenie, kurkumu
Postup
- Pšeničný Lavaš vložíme na 1-2 minúty do mikrovlnej rúry, aby sa nám zohrial a zmäkol.
- Medzitým si začneme pripravovať miešané vajíčka, buď na oleji alebo na masle. Do vajíčok pridávame kurkumu, aby chytili krajšiu žltkastú farbu. Môžeme pridať aj soľ.
- Vajíčka sú hotové raz dva, medzitým máme ohriaty aj pšeničný Lavaš, ktorý si položíme na tanier.
- Do pšeničného Lavašu pridáme zeleninový šalát, ktorý môže pozostávať z akéhokoľvek druhu zeleniny, ktorú doma nájdete. My sme využili baby špenát, šalátové uhorky, paradajky, červenú papriku a cibuľku.
- Na zeleninový šalát pridáme miešané vajíčka a začneme placky rolovať, aby nám vznikla tortilla.
- Na záver tortilly pokvapkáme sweet – chilli omáčkou, pridáme na vrch štipku soli, mleté čierne korenie a zvyšok zeleninového šalátu. Prajem dobrú chuť.
Preferujete skôr sladké alebo slané chuťovky? 🙂