VEZMI SI JEDLO DO ŠKOLY ŠTÝLOVO A EKOLOGICKY
Ekológia nie je len niečím, čo je momentálne „in“. Ekológia je niečo, čo všetci súrne potrebujeme do našich životov, musíme sa o ňu zaujímať a mať aspoň základné poznatky o problematike, ktorá číha. Stredoškolákom sa tento týždeň začala škola, vysokoškolákom sa začne o pár dní neskôr. Azda každý z nás si občas so sebou do školy niesol desiatu, či rovno obed. Nepoznám človeka, ktorý by si nikdy do školy so sebou nič „pod zub“ nepriniesol. Mnohí však uplatňujú balenie svojej desiatej ekologicky nesprávne. Mikroténové sáčky, alobal, kopa papierov, servítok.. Pritom by stačil jeden praktický a ekologický obedár do ktorého by ste zmestili všetko, čo potrebujete. Perfektným riešením je bambusový ekologický obedár, ktorý je vyrobený zo zodpovedne pestovaných bambusových vláken. Dá sa používať znovu a znovu, čím prispieva k ochrane životného prostredia. Navyše je zdravotne nezávadný, čo sa o plastových dózach povedať skutočne nedá.
Dôvodov, prečo si vybrať práve bambusový obedár a nedať už nikdy viac šancu plastovému, je mnoho. No v skratke, nejaké tie základy. Ročne sa na celej planéte vytvorí až 300 miliónov ton plastov. Iba 9 % plastov sa recykluje a až 91% plastov sa použije iba raz a vyhodí sa . Tieto plasty končia na skládkach a v našich oceánoch. Vedci predpovedajú že do roka 2050 bude v oceánoch viac plastov ako rýb. Odpoveďou na túto krízu sú lepšie rozhodnutia. Ako napríklad.. Bambus! Je to úžasná alternatíva k plastom, pretože je pevný, odolný a je biologicky odbúrateľný. Bambus je vysoko udržateľná rastlina. Môže dorásť do plnej veľkosti za 3-4 mesiace. Za správnych podmienok môže narásť do výšky až meter za 24 hodín. Pri zbere bambusu navyše nie sú potrebné pesticídy a chemikálie. To znamená, že kultivácia je prirodzená a nikdy nepoškodzuje životné prostredie. Bambus je okrem iného silný a odolný, má ohromujúcu silu a životnosť, pričom zostáva ľahký a ľahko prenášateľný. Ba čo viac, bambusové vlákna sú prirodzene antibakteriálne bez potreby akýchkoľvek toxických a chemických ošetrení, a to všetko vďaka svojej látke zvanej „bambusová kun“. Bambusová kun sa nachádza v bambusovom vlákne a je antimikrobiálnym biologickým činiteľom, ktorý dáva bambusu jeho prirodzené antibakteriálne vlastnosti. Tak čo, ešte stále vám príde plastová nádoba atraktívna? Ak áno, našla som pre vás ešte jednu dôležitú informáciu, a tou je, že bambusové lesy majú obrovský pozitívny prínos pre životné prostredie, pretože táto neuveriteľne produktívna rastlina efektívne ukladá uhlík. Bambus absorbuje dvakrát viac oxidu uhličitého ako stromy, a preto je známe, že pôsobia ako zachytávače uhlíka. Vytvára tiež obrovské množstvo kyslíka, celkovo až o 30% viac ako väčšina rastlín a stromov. Rastliny bambusu majú v zemi silné korene, vďaka ktorým je pôda stabilnejšia. To znamená, že môže stabilizovať a obnoviť pôdu a zabrániť zosuvom pôdy. Takže v krajinách, ktoré sú náchylné na zosuvy pôdy, by mohol byť bambus dobrou voľbou. A nakoniec, bambus pomáha chrániť biodiverzitu a ohrozené druhy tým, že vytvára domovy pre rôzne zvieratá. Bambusové lesy chránia druhy žijúce v tomto lese poskytovaním domova a potravy. Nezabudnite na pandy, ktoré sa spoliehajú iba na bambus! 🙂
A TERAZ.. NIEČO POD ZUB
Aby to nebolo len o teórií, poďme sa vrhnúť do praxe. Pripravila som si pre vás dva chutné a slané recepty, ktorými môžete ohúriť nielen spolužiakov, ale aj svoje chuťové bunky. Oba recepty si samozrejme môžete vložiť do bambusového obedáru, ktorým ohúrite tobôž. Prvý recept, ktorý som si pre vás pripravila, som nazvala tofudog. Z jednoduchého dôvodu, miesto mäsitej párky som využila sójové parky od Luntera, ktoré máme s priateľom veľmi radi. Tofudog si pripravíme veľmi jednoducho. Budeme ku tomu potrebovať v prvom rade kvalitné párky (najlepšie od Lunter) a tradičný pšeničný, či špaldový Lavaš. Ten si nakrájame na väčšie štvorce a kraje podhneme (zrolujeme) tak, aby nám vznikla pomyselná vanička. Na ňu natrieme kečup, naukladáme listovú zeleninu, pokvapkáme olejom, posypeme soľou a čiernym korením. Následne si na špaldový/pšeničný Lavaš dáme uvarený párok. Ten môžete rovnako poliať olejom a posypať sezamom. Dáme zapiecť do rúry na 180°C. Zapečené tofudogy si dochutíme nakrájanou červenou cibuľkou. Na ozdobu som použila opäť listovú zeleninu, kvapku avokádového oleja a sezam.
Na druhý recept budeme potrebovať špenátový Lavaš, no ak nemáte v obľube špenát, môžete použiť aj špaldový. Okrem Lavašu budete potrebovať akúkoľvek zeleninu, ktorú máte doma (ja som zvolila paradajky, červenú cibuľu a listovú zeleninu), ďalej syr, koreniny (soľ, čierne korenie) a na posypanie som opäť zvolila sezam. Naplnený Lavaš zrolujeme, položíme na plech a zapekáme približne 6-7 minút pri teplote 160°C. Podávame so zeleninovým šalátom preliatym olivovým olejom. PS: Nezabudnite si ku šalátu vziať vidličku. 🙂
Aký desiatový box používate vy? Klasika – plastový alebo dávate prednosť ekologickejšej variante? 🙂